Дніпропетровський обласний осередок
ВГО "Українська федерація ушу"
Історія Ушу - Форум
Меню сайту


Посилання
  • Українська федерація ушу>


  • Реєстрація


    Пошук


    Соціальні мережі


    Реклама
    FreeAvalanche - Лавина Бесплатного Трафика на Ваш Сайт
    Бесплатная раскрутка Раскрутка сайта бесплатно


    Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 22:33
    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Робота осередку » УШУ » Історія Ушу (УШУ - що воно таке?)
    Історія Ушу
    DeimosДата: Субота, 17.03.2012, 01:49 | Повідомлення # 1
    Рядовий
    Група: Модераторы
    Повідомлень: 6
    Репутація: 0
    Статус: Offline
    Ушу - стародавня назва го-шу або у-і - є не тільки традиційною гімнастикою, але і дорогоцінною культурною спадщиною Китаю.

    В його арсенал входять удари ногою, рукою, кидки, захоплення і падіння, рубаючі удари і маса інших захисних і атакуючих прийомів, що колють і проникаючі. Мистецтво рукопашної сутички як із зброєю, так і без нього, комплекси тао-лу і одиночні силові вправи формувалися відповідно до певних законів єдиноборства і руху. Ушу наповнене багатющим технічним змістом і незвичайно широко поширене в народі. За багаторічну історію існування арсенал ушу безперервно поповнювався, і зараз гімнастика ушу є дорогоцінною спадщиною Серединної держави - Китаю.
    Та все ж, коли виникла назва ушу? Національна китайська гімнастка пройшла тривалий еволюційний шлях - шлях безперервних пошуків і відкриттів. В ході історичного розвитку її назва часто змінювалася В епоху Ця (XXI - XVI вв. до н.е.), Шан (XVI - XI вв. до н.е.), Чжоу (XI в. - 221 р. до н.е.) існували такі назви: цюань-юн (хоробрий кулак), тоу-бо (рукопашний бій), сян-гао, доу і багато інших.

    Так, в період Чуньцю (770-476 рр. до н.е. ) в першій китайській збірці віршів і пісень "Ши цзін" ("Книга пісень") з'явився ієрогліф цюань - кулак. В період Воюючих царств (475-221 рр. до н.е. ) назва змінилася в цзі (бокс), сян-бо, шоу-чжан. У "Творах про військові обряди" є розділ "Розквіт цзі-цзі в народі Ци", підтверджуюча широке розповсюдження боксу і ті роки. За часів династії Цин (221-206 рр. до н.е. ), Хань (206г. до н.е. - 220 н.е. ) і Періоду Троєцарствія (220- 280 рр.
    ) існували назви у-і (бойове мистецтво), цзюе-ді (протиборство), цзюе-лі (боротьба), шуай-ху (безладні кидки), чжан-шоу (довга рука), шоу-ге (рукопашна сутичка), шоу-бо, ци-мен, ця та інші. Так, в книзі "Аннали Троєцарствія - життєпис Люфеня" є згадка про те, що ". . . у у-і він був сильніший за всіх".

    За часів династії Цзінь (265-420 рр.), в епоху Південних і Північних династії (420-581 рр.) застосовувалися такі терміни: у-і, цзян-у, пай-чжан, сян-бо, сян-ча, сян-пу, цзюе-ді, цюань-фа та інші. За часів Дінастії Лян (502-557 рр.) в трактаті "Вень Сюань" є поема "Заборонити ушу, розвивати літературу (сенс якої - покінчити з війною і зайнятися мирною працею) - тут і був вперше згаданий термін ушу.
    У подальші роки, починаючи від династій Сунь (581-618 рр.), Тан (618-907 рр. і аж до династії Сун (960-279 рр.), Юань (1279-1368 рр.), Мін (1368-1644 рр.) і Цин (1644-1911 рр.), хоч і зустрічалися всілякі назви цюань-цзе, ши-пу, шоу-бо, цзюе-ді, сян-бо, ба-ши, сян-пу, цзюе-лі, у-чжі, да-тао-цзі, у-ши, шуай-цзяо, бай-да, ши-цюань, ши-і, цюань-фа, дуй-лі і множина інших, але все таки найпоширенішим був термін у-і.

    После Синхайськой революції термін ушу отримав загальне визнання. У 1911 році в Циньдао, а в 1919 році в Шанхаї відбувся чемпіонат Китаю по ушу. У 1917 р. в Пекіні і в 1919 р. в Шаньдуне по ушу були проведені семінари, а в квітні 1923 р. в Шанхаї по ушу відбулася всекитайськая спартакіада. Проте в 1927 році під японським впливом назва ушу була частково витиснена назвою го-шу (державне мистецтво). Приблизно в той же час був утворений Центральний комітет з го-шу, і з тих пір цей термін став загальноприйнятим.

    Після утворення КНР офіційним терміном знов став ушу. Національний спортивний комітет у зв'язку із зміною термінології дав роз'яснення, в якому мовилося: "...Термин "го-шу" - поняття розпливчате, і якщо "ушу" і можна назвати "го-шу", то інші національні мистецтва і ремесла, поширені в нашій країні, такі, як різьблення, живопис, музика, вишивання, голкотерапія та інші, теж можна віднести до "го-шу". Тому "го-шу" дуже загальна назва і для гімнастики ушу явно недостатньо точне. На наш погляд, краще слідувати стародавній назві "ушу" і вже ніяк не "го-шу". Зараз термін "ушу" не тільки загальноприйнятий в Китаї, але і широко поширений у всьому світі.
    Очевидно, що термін "ушу" точніше передає специфіку і особливості бойових мистецтв.


    The Bird of Hermes Is My Name, Eating My Wings To Make Me Tame.
     
    Форум » Робота осередку » УШУ » Історія Ушу (УШУ - що воно таке?)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Дніпропетровський обласний осередок ВГО "Українська федерація ушу"
    Безкоштовний хостинг uCoz